torsdag, september 11, 2008

Förskolek(l)ass

Jag är faktiskt inte så förtjust i det här med förskoleklass, speciellt inte som det fungerar här. Jag tycker att de (= de vuxna) lägger ett alldeles för stort ansvar på barnen, speciellt nu i början när de kommer direkt från dagis så att säga. Ett exempel: I förra veckan var de ute och gick i skogen, det var soligt men hade regnat en hel del på natten så markerna var genomblöta. Dottern kom hem med genomblöta och leriga gympadojjor för ingen hade sagt att de skulle sätta på sig stövlar. Visst, någon gång ska de lära sig att ta ansvar för att de har kläder efter väder, men i allafall min sexåring tänker inte på att det kan vara blött i skogen när solen skiner så fint på skolgården...

Sen blir det ju inte bättre av att dottern är trött, så trött varje dag när hon kommer hem. Dels för att allt är nytt, vilket tar på krafterna innan man vant sig, men mest för att det är lite stökigt i klassrummet. Några elever låter och bråkar ofta, och med 1.25 personal på 17 barn är det nog svårt att hinna med att hålla ordning.

Ärligt tala förstår jag inte varför inte barnen kan få gå på dagis ett år till? Tids nog hinner de sitta i skolbänken i måååånga år ifall de vill det, varför inte få leka så länge som möjligt?

3 kommentarer:

Alex sa...

Det låter verkligen lite - 1,25 på 17! men det är väl skolan idag i ett nötskal. Sedan kan jag också tycka att sexåringarna gott och väl kan få leka oplanerat ett år. på våren kan man börja slussa dom in i skolvärlden om inte annat.

Lotta sa...

Så där går det INTE till på vår skola. Flytta hit? :)

Jenny sa...

Vad tråkigt det låter!! En 6-åring om någon behöver väl påminnelse om gummistövlar och lämpliga kläder. Min erfarenhet är att det är just den åldern som har sämst koll på sådant.
Så skall det ju inte vara!! Förskoleklassen skall vara rolig och stimulerande, inte tröttande och jobbig. Men tyvärr ser det nog ofta ut så idag.
Vi har turen att ha en fantasktisk förkollärare och en lite lung grupp där Wilda går.