lördag, november 22, 2008

Funderat lite till på utmaningen

Tycker ni att jag ska skriva upp hur många påsar blod och plasma jag fick, t ex där till höger, och sen räkna ner för varje påse ni ger*? Kunde väl vara lite roligt att ha ett mål att jobba för liksom?
Eftersom jag inte kan ge själv får ni bestämma, snällt va?!

* Kanske ska tillägga att jag även lanserat den här utmaningen IRL också bland min familj och vänner

9 kommentarer:

Busmamman sa...

Ja varför inte??
Vet du om man får lämna blod med psykofarmaka i omloppet?

Anonym sa...

Ja kul gör det du!
-Åsa

Busmamman sa...

Du är utmanad!

Anonym sa...

Jag får ju inte heller ge har jag för mig någon har nämnt för mig.

Annars hade jag gjort det eftersom det kan rädda liv.

Linda #handgjordlyx sa...

Varje givar-enhet ger en enhet "blod" och en enhet plasma och fyra givar-enheter ger en trombocytenhet. Varje påse är VIKTIG! =)

Jag tror inte att man får lämna blod med psykofarmaka. De flesta läkemedel som stannar kvar i blodet en längre tid kan man inte ge med, eftersom de då överförs till mottagaren. OM mottagaren skulle vara känslig för det läkemedel givaren tagit får mottagaren en reaktion och med tanke på att mottagaren är nedsatt redan från början vågar man sällan ta några risker alls.

Ponder sa...

Tack -sl-, hoppades att du skulle bidra med lite information. :)

Anonym sa...

Så nu har jag lämnat, duktigt :-)

Till alla som undrar över pyskofarmaka så beror det på den verksamma substansen, jag får ge trots medcinering men det kan hända att att de inte använder alla komponenter i blodet! Tror det var trombocyterna som spökade...

-Åsa

Ponder sa...

Ja, duktiga duktiga du Åsa! :)

-sl-, visst kan man lämna bara plasma också? Är det månne andra regler som gäller då? Tänkte om man har dåligt Hb t ex så är det ju bättre att bara lämna det.

Linda #handgjordlyx sa...

Den mesta av plasman går faktiskt till läkemedelsindustrin och inte direkt till patient men det är NOG så viktigt.

Plasmagivning är inte lika vanligt nu som det var förr iallafall inte hos oss. Vissa specialgivare har sk IgA-fattig plasma och då kan det hända att de lämnar enbart plasma så att vi kan fylla på våra lager vid behov. (IgA-fattig plasma behövs för de patienter som vid tidigare transfusion bildat ett anti-IgA. Detta är ovanligt och "benägenheten" att reagera på IgA är medfött)